18
Thu, Jul

10 naj

Komarci zaista znaju da budu nepodnošljivi, naročito kada prirede "predivne" ubode nakon kojih se češete po cijeli dan.

Komarci zaista znaju da budu nepodnošljivi, naročito kada prirede "predivne" ubode nakon kojih se češete po cijeli dan.

Kocke ledaKomaracVaša kuhinja može poslužiti i kao apoteka ukoliko nakon ujeda komaraca koža previše svrbi i pojavi se otok.

  1. Led: Niska temperatura usporava prenos supstanci koje izazivaju upale, a s obzirom da će mjesto tretirano ledom utrnuti, nećete osjećati svrab i bol. Držite na mjestu uboda kesu za zamrzivač u kojoj ste stavili kockice leda.
  2. So: S obzirom da ima antiseptička i antiupalna svojstva, so je odličan lijek protiv otoka i svraba nakon uboda komaraca. Napravite pastu od soli i nekoliko kapi vode i nanesite na mjesto uboda, pa nakon nekoliko minuta isperite.So
  3. Soda bikarbona: Soda bikarbona će momentalno spriječiti svrab usljed uboda komarca. Rastvorite u čaši vode kašičicu sode bikarbone, umočite u rastvor peškir i držite na mjestu uboda 10-20 minuta.Kasika meda
  4. Med: Med dobro utiče na sveukupno zdravlje, uključujući i protivupalno dejstvo, kao i antibakterijska svojstva. Malo meda direktno utrljajte na mjesto uboda komarca i ubrzo ćete osjetiti olakšanje.
  5. Bosiljak: Aromatično lišće bosiljka sadrži kamfor i timol – dvije komponente koje smanjuju svrab. List možete direktno staviti na ujed ili ih možete samljeti i staviti na oštećeno mjesto.
  6. Mlijeko i voda: Pomiješajte mlijeko i vodu u jednakim razmjerama i stavite oblogu na ubod. Ovo je vrlo efikasan lijek i pomaže kod smanjenja upala, smanjuje svrab i otok.
  7. Limun: Ovaj citrus ima prirodna antiupalna i anestetička svojsta i veoma je efikasan u smanjenju otoka nakon uboda komaraca. Jednostavno prepolovite limun i utrljajte jednu polovinu na mjesto uboda. Možete pomiješati i limunov sok s bosiljkom i ovom mješavinom smanjiti tegobe nakon ujeda komaraca.Pasta za zube
  8. Pasta za zube: Ona je odličan način da smirite kožu. Najbolja je ona sa dosta peperminta, ali bilo koja će pomoći. Samo natapkajte malo na tufnu i svrab će nestati za samo nekoliko sekundi.
  9. Kesica cajaOhlađene vrećice čaja: Ohlađene vrećice čaja mogu pomoći u smanjenju otoka i svraba baš kao što pomažu i kod otoka kapaka.
  10. Sirće: Sirće je potcijenjeni domaći lijek koji svojom kisjelošću spriječava svrab. No, treba ga koristiti razrijeđenog i preporučuje se kada problem predstavlja mnoštvo uboda – tada razrijediti 3-4 čepa u kadi napunjenoj sa mlakom vodom i istrljati zone sa ubodima. Za pojedinačne ubode, pomoću štapića za uši nanesite malo sirćeta na njih. Još je bolje jabukovo sirće, jer je manje kisjelo po kožu koja ionako već ima poremećeni pH balans kao posljedicu uboda.

Nemate pravo da postavite komentar