14
Fri, Jun

10 naj

Dugi i bezmjerno duboki kanjoni su svojevrsna čuda, isklesana rukom prirode. Neki su nadaleko čuveni, kao što je Veliki kanjon u Arizoni, a drugi, možda i veći, nijesu, kao što je slučaj sa kanjonima na Tibetu, u Himalajima, koji nijesu pristupačni pa se i ne uzimaju u obzir! U našoj zemlji nalazi se drugi po veličini kanjon na svijetu, kanjon rijeke Tare!

Dugi i bezmjerno duboki kanjoni su svojevrsna čuda, isklesana rukom prirode. Neki su nadaleko čuveni, kao što je Veliki kanjon u Arizoni, a drugi, možda i veći, nijesu, kao što je slučaj sa kanjonima na Tibetu, u Himalajima, koji nijesu pristupačni pa se i ne uzimaju u obzir! U našoj zemlji nalazi se drugi po veličini kanjon na svijetu, kanjon rijeke Tare!

Izbor i poredak kanjona u listi koja predstoji nije zvaničan, jer ono što se smatra najvećim može se mjeriti na više načina, dužinom kanjona, dubinom ili površinom koju zauzima. U nastavku slijedi lista najatraktivnijih kanjona u svijetu:

1. Kanjon rijeke Tare (Crna Gora) 

1. Tara kanjon

 

 

Dugačak je 60 kilometara i drugi je po atraktivnosti u svijetu poslije kanjona rijeke Kolorado u Arizoni (SAD), a prvi u Evropi! Prosječna dubina je 1073 metara, a najveća 1333 metara. Najdublji je kod Obzira (1250 - 1300 m). 1977. godine upisan je u program UNESKO-a kao jedna od rijetkih oaza netaknute prirode i rezervat mnogih endemskih vrsta biljaka i životinja! Posebnu turističku atrakciju predstavlja splavarenje Tarom!


2. Blyde Juzna Afrika

 

2. Kanjon rijeke Blajd (Južna Afrika)

Kanjon rijeke Blajd je značajno prirodno pogatstvo ove države. Kanjon se uglavnom sastoji od crvenih stijena po kojima je i dobio ime. Dug je 25 km a prosječna dubina iznosi 750 m.

 

 

3. Bakarni kanjon Meksiko

3. Bakarni kanjon (Meksiko)

Ustvari grupa od 6 kanjona u oblasti Sijera Madre, u jugozapadnog dijelu države. Sveukupni sistem kanjona kao i djelovi su veći od Velikog kanjona u Arizoni! Kanjon je nastao prirodnim isušavanjem šest rijeka. Zidovi kanjona su bakarno zelene boje po čemu je dobio ime.

 

 

 

 4. Cotahuasi peru4. Kanjon Kotauazi (Peru) 

Najveći kanjon na svijetu! Kanjon je u suštini impresivna provalija koju je erozirala rijeka između dva enormna planinska masiva, Koropune (6,425 m) i Sulimana (6,093 m). Prosječna dubina je 3354 m!

 

 

5. colca kanjon Peru5. Kolka kanjon (Peru) 

Kanjon rijeke Kolka u južnom Peruu. To je treće po redu najposjećenije turistučko mjesto u državi, sa otprilike 120 000 turista godišnje. Prosječna dubina je 4,160 m, što je duplo više od Velikog kanjona u Arizoni!

 

 

6. Fish kanjon Namibia

 

6. Kanjon morskih riba (Namibija) 

Najveći kanjon u Africi, kao i druga najposjećenija turističa destinaciju u državi. To je ogromna provalija dužine 160 km i 27 km širine! Prosječna dubina je 550m.

 

7. Veliki kanjon Kolorado

 

7. Veliki kanjon (Arizona, SAD)

Dužine 446 km, širine 29  km i prosječne dubine od 1,8000 m čini ga jednim od najvećih kanjona na svijetu! Uklesala ga je rijeka Kolorado prije više miliona godina. Hiljadama godina bio je naseljen američkim urođeniima koji su pravili naseobine u pećinama kanjona!

 

 8. Kali Dangaki

8. Kali Gandaki kanjon (Nepal) 

Kali Gandaki kanjon ili Anda Galči je klisura rijeke Gandaki u Himalajima. Po nekim mjerenjima Kali Gandaki je najdublji kanjon na svijetu. Na nekim mjestima dubok je i do 5,571 m! Razdvaja dva ogromna planinska vrha, Daulagiri (8,167m) na zapadu i Anapurna (8,091 m) na istoku.

 

 

 

9. Caperti Australija

 

9. Kaperti kanjon (Australija)

Ovaj veličanstveni kanjon najveći je na ovom kontinentu. Obzirom na svoju starost ovaj kanjon nije dubok kao ostali sa liste, ali manjak u dubini nadomješćuje dužinom i širinom, koja je za kilometar veća od Velikog kanjona u Arizoni.

 

 

10. Yarlung Nepal10. Jarlung Cangpo (Tibet) 

Na kraju naše liste je Jarulung Cangpo, odnosno najduži kanjon na svijetu, sa svojih 504,6 km! Dubok je između 1,500 m i 2,9000m.

Nemate pravo da postavite komentar