14
Fri, Jun

10 naj

Predstavljamo vam 10 najvećih pustinja.

Predstavljamo vam 10 najvećih pustinja.

 

1. Sahara1. SAHARA

Sahara je najveća pustinja na svijetu, sa oko 9.100.000 km2 nalazi se u sjevernoj Africi. Proteže se preko sjeverne trećine Afričkog kontinenta i ulazi u sastav više država i to: Alžir, Čad, Libija, Tunis, Egipat, Niger, Mali, Mauritanija. Približno je velika kao Sjedinjene Američke Države.

 2. Arabijska pustinja

 

 

2. ARAPSKA PUSTINAJ

Arapska pustinja, druga po veličini, nalazi se na Arapskom poluostvu. Sa svojom površinom od 2.600.000 km2 zauzima skoro cijelo poluostvro. Sa tri strane je oivičena vodom, Crvenim morem, Akabskim zalivom i Indijskim okeanom. Jedno od bitnih karakteristika ove pustinje su svakako brojna nalazišta nafte i prirodnog plina.

 

3. Australijska pustinja

 3. AUSTRALIJSKA PUSTINJA

Australijska pustinja pokriva površinu od 1.371.00 km2 i zauzima oko 18% Australijskog kontinenta. Sastoji se od nekoliko pustinja i to: Velika Viktorijina pustinja, Velika Sendi pustinja, zatim nekoliko manjih: Tanami, Simpson, Gipson, Mala Sendi, Tirari, Pedirka...

 4. Gobi

 

 

 

 4. GOBI

Gobi ili Šamo je pustinja u centralnoj Aziji i sa površinom od 1.040.000 km2 najveća je na tom kontinentu. Nalazi se na teritoriji Kine i Mongolije i u njoj se je smješteno par važnih gradova na putu svile. Veći dio pustinje je pokriven stijenama dok je znatno manji njen dio pjeskovit.

5. Kalahari pustinja

5. KALAHARI

Kalahari pustinja je pustinja u južnoj Africi. Površina pustinje je oko 900.000 km² i prostire se na većem dijelu Bocvane i dijelovima Namibije i Južneafričke Republike. Basen oko pustinje se prostire na oko 2,5 miliona km², zahvatajući i dijelove teritorija Angole, Zambije i Zimbambea. Jedina rijeka koja prolazi pustinjom je Okavango, koja teče sa sjeverozapada prema jugoistoku i nestaje u pustinji u vidu močvarne unutrašnje delte koja je bogata biljnim i životinjskim svetom.

 6. Takla makan

 

6. TAKALA MAKAN

Takla Makan je pustinja u centralnoj Aziji, u Tarimskoj kotlini između planine Kven Lun na jugu, Tijen Šan na sjeveru i Pamir na zapadu. Ukupna površina pustinje iznosi oko 270.000 km². Teritorijalno pripada NR Kini. Na istoku se otvara tarimska zavala, pa je na ivičnom dijelu pustinje smješteno jezero Lob Nor (takozvano Lutajuće jezero) u koje se uliva rijeka Tarim. Na ovom području preovladava pustinjska klima, a na nju utiče više činilaca: velika udaljenost od mora, reljefna zatvorenost (visoke planine prouzrokuju skretanje vazdušnih masa, stoga na ovom području ima veoma malo padavina).

7 Namib pustinja7. NAMIB

Pustinja Namib je velika pustinja u jugozapadnoj Africi. Ime „Namib“ na Nama jeziku znači „ogromno“ i zaista pustinja zauzima područje od oko 310.000 km², pružajući se nekih 1.600 km duž Atlantskog okeana obalom Namibije. Država Namibija je dobila ime po pustinji. Od istoka na zapad njena širina varira između 50-160 km. Ovo područje se smatra najstarijom pustinjom na svetu, koja je ovakve sušne i polu-sušne uslove imala bar 80 miliona godina. Njenu neplodnost izaziva oštar suvi vazduh koga rashlađuje hladna Bengela struja koja teče duž obale.

 8. Sonorska pustinja

 

8. SONORA

Sonorska pustinja ili Sonora je pustinja umjerenog pojasa koja se nalazi na jugozapadu Severne Amerike oko Kalifornijskog zaliva. Zauzima prostor od oko 260.000 km2. I ako je pustinja u pitanju u njoj ima dosta biljnog svijeta, koliko ga može biti u pustinji. Dominiraju džinovski kaktusi kao što je Saguaro, koji naraste više od petnaest metara i dostiže masu od deset tona, od čega 90% čini voda. Sem kaktusa, u Sonori rastu i brojne agave, palme i mahunarke. Česti žbunovi su i ambrozije, pustinjske vrbe, hohobe i paloverde.

9. Karakum pustinja

9. KARAKUM

Karakum ili Garagum (“Crni pijesak”) je druga po veličini pustinja u Centralnoj Aziji. Zauzima oko 70 procenata ili oko 350.000 km², teritorije Turkmenistana. Naseljenost je veoma retka, s prosečno jednom osobom na 4 km².

 10. Somalijska pustinja

 

 

10. SOMALIJSKA PUSTINJA

Somalijska pustinja ima površinu od 260.000 km2. Somalijski teren se uglavnom sastoji od platoa, ravnica i uzvišenja koji se nalaze u centralnim i južnim delovima zemlje. Međutim, na krajnjem sjeveru Somalije se nalaze nepristupačne Karkar (Karkaar) planine. Najviši vrh Somalije je Šimber Beris (Shimber Berris) sa visinom od 2 407 m.

Redakcija PUTOKAZ-a

Nemate pravo da postavite komentar