18
Thu, Jul

10 naj

Neka vaša sljedeća destinacija bude jedan od srpskih bisera.

Neka vaša sljedeća destinacija bude jedan od srpskih bisera.

Iako Srbija možda spada u manje države može da se se pohvali neverovatnim, gotovo nestvarnim prirodnim i istorijskim bogatstvom.

Svaki kutak Srbije ima posebnu vrijednost, a zbog svoje divljine neki će zauvijek ostati tajanstveni i neistraženi, što se posebno odnosi na planine koje su neprocjenjivo bogatstvo.

Iako je bilo veoma teško, uspjeli smo da izdvojimo 10 najljepših planina u Srbiji koje zasigurno zavrijeđuju vašu pažnju:

Zlatar1. Zlatar (Golo brdo 1.627m)

Za planinu Zlatar kažu da ko je jednom upozna uvek će se vraćati i u živati u njenim blagodetima. Nalazi se između rijeka Uvac, Lim, Mileševka i Bistrica, na obodu Pešterske visoravni, a krasi je i najveće prirodno stanište bjeloglavog supa. Ne toliko turistički eksponiran kao susjedni Zlatibor, Zlatar daje mogućnost posjetiocima da uživaju u besprekornim ekološkim svojstvima i autentičnoj očuvanoj prirodi sa čijih vrhova se pružaju veličanstveni pogled, što ovu oblast čini idealnom sportsko-rekreativnom, zdravstvenom i turističkom regijom.

Pored mnogobrojnih pješačkih i biciklističkih staza, oni koji dolaze na Zlatar imaju prilike da se upoznaju i sa srpskom kulturom u mnogobrojnim manastirima i crkvama, među kojima je najpoznatiji manastir Mileševa u kom se nalazi čuvena freska "Belog anđela". Zapadna Srbija poznata je po mnogobrojnim specijalitetima koji su dar od prirode, a Zlatar nudi svoju autohtonu vrstu "zlatarskog sira" kao i proizvode od ljekovite heljde.


Tara2. Tara (Zborište 1.544m)

Još jedan biser zapadne Srbije smješten na granici sa BiH, koji se oslanja na Zlatibor i Mokru Goru jeste i planina Tara. Magičan sklop povoljnih klimatskih i geoloških uslova čine ovu planinu oazom zdravog života i sportsko-rekreativnim centrom koji upotpunjuje i bogat kulturnio sadržaj. Prekrivena gustim četinarskim i listopadnim šumama i protkana livadama i pašnjacima, a sa čijih vrhova se prostiru nestvarni pogledi na neukrotivu Drinu, ponosno nosi titulu "Kraljice planina".

Tara je pravo mjesto za mir i odmor, a za one koji vole malo više aktivnosti tu su “Šarganska osmica”, remek-djelo svjetskog železničkog graditeljstva koje će vas vratiti u prošla vremena, etno selo “Mećavnik” i čuveno selo Kremna, poznato po proročkoj familiji Tarabića.

Rtanj3. Rtanj (Šiljak 1.565m)

Rtanj je ogroman planinski masiv smješten tridesetak kilometara severno od Niša. Izuzetno očuvana priroda i najviši vrh Rtnja, Šiljak, koji čini kraj kraškog grebena u obliku strme kupe koji liči na šešir, predstavljaju pravo bogatstvo istočne Srbije. Neponovljivi pejzaži i uspon do 1.200m pravi su izazov za sve one koji žele da upoznaju Srbiju iz “rtanjske perspektive”, jer sa vrha pogled doseže čak do Avale, Kopaonika i Stare planine.

Na vrhu Rtnja nalazi se kapela posvećena Svetom Đorđu koja je simbol jedne velike ljubavi koja je utkana u rtanjske stijene. Ovo područje je izuzetno bogato lekovitim biljem, a glavno obilježje je čuveni rtanjski čaj.


Stara planina4. Stara Planina (Midžor 2.169m)

Planina koja spaja Srbiju sa Bugarskom i Crnim morem, planina po kojoj je Balkan dobio svoje ime. Stara planina nalazi se na jugu Srbije i obuhvata opštine Knjaževac, Pirot, Zaječar i Dimitrovgrad. Izuzetno je poznata po svojim vodama i očuvanom biljnom bogatstvu. S obzirom da je snijeg prekriva čitavih 5 mjeseci, Stara planina je privlačna svim ljubiteljima zimskih sportova, ali i paraglajderima i svim ljubiteljima dugih pješačkih tura. Onaj ko ne zna Staru planinu ne poznaje ni Balkan je idealan način da se opiše koliko su vremenske prilike varljive i opasne u ovom području sa drastičnim temperaturnim razlikama.

Čuveni “pirotski kačkavalj” dobija se od dvije domaće vrste ovaca koje se uzgajaju na Staroj planini, a ljubitelji tradicije i autentične srpske kulture mogu da uživaju u seoskom turizmu, autentičnim ručno tkanim proizvodima od vune i posjetama mnogobrojnim manastirima i crkvama.

Stol5. Planina Stol (Goli Krš 1.156m)

Još jedna ljepotica istoka je i planina Stol smještena u Timočkoj krajini nedaleko od Bora. Vrh planine liči na dugo usko ostrvsko uzvišenje sa oštrim vrhom i strmim liticama koji predstavljaju idealnu kombinaciju za alpinističko i sportsko penjanje. Stol je prava eko zona sa svojim atraktivnim planinarskim pezažima koji su upotpunjeni prostarnim livadama i ljekovitim travama.

Jedno od velikih bogatstava ne samo ovog područja, već i čitave Srbije su jaka vrela u podnožju Stola. Kontrast velikom i strmom masivu su cvjetne livade i pašnjaci sa kojih se pružaju nezaboravni pogledi.


Rudnik6. Rudnik (Cvijićev vrh 1.132m)

Planina Rudnik dominira centralnom Srbijom, odnosno Šumadijom i svedok je burne srpske istorije. Samo stotinak kilometara južno od Beograda, Rudnik je idealan za lagana planinarenja i pješačke ture. Zbog dvoje prijatne klime, mnoštva sunčanih dana i dobrog vazdušnog strujanja Rudnik je još od davnina poznat kao vazdušna banja.

Nedaleko od Rudnika nalaze se bitna istorjska mesta kao što su Oplenac i Takovo, a posjetiocima je i lako dostupna Ovčarko-kablarska klusura koja je poznata po mnogobrojnim manastirima.

Kopaonik7. Kopaonik (Pančićev vrh 2.017m)

Pored Zlatibora, Kopaonik je najpopularnija turistička destinacija među planinama. Najviša je planina centralne Srbije i posjeduje najveći ski-centar u našoj zemlji koji godišnje okupi ljubitelje zimskih sportova širom svijeta. Zbog svog raznovorsnog reljefa koji nastajao u različitim periodima, Kopaonik je dobio naziv po rudnim bogatstvima jer se tu “ruda kopala odvajkada”. Kopaonik je poznat i kao “Srebrna planina” i kao “Sunčana planina” zbog velikog broja sunčanih dana u godini. Kopaonik je planina koja u svako godišnje doba ugosti veliki broj gostiju, pa je tako ljeti zbog svog čistog vazduha i prirode glavna destinacija za pripreme sportista. 

Veliko kopaoničko bogatstvo su i termalne vode-banje među kojima je najveća “zvezda” Jošanička banja, ali u stopu je prate i Lukovska, Kuršumlijska, a nešto malo dalje su i Vrnjačka i Mataruška banja, koje su poznate po svojim ljekovitim moćima. Svaka planina u Srbiji igra i bitnu istorijsku ulogu, pa tako i čuveni Kop koji je odigrao veliku ulogu u srednjovjekovnoj trgovini i rudarstvu u Evropu.

Golija8. Golija (Jankov kamen 1.833m)

Golija, planina u obliku slova S, predstavlja sklop veličanstvene prirode, srpske istorije i kulture i savremenog svijeta. Nalazi se tridesetak kilometara sjeverno od Novog Pazara, između Ibra, Studenice i Moravice, pa tako zajedno sa Kopaonikom predstavlja pravi dar od prirode neprocjenjive vrijednosti. Golija je bogata vodama, šumskim plodovima i lekovitim biljem ali spada u malo zahtjevnije planine koje od čovjeka zahtijevaju malo više kondicije. Snijeg se zadržava 5 mjeseci, ali ono što Gloju čini posebnom su biciklističke staze koje je povezuju za Tarom, Zlatarom, Mokrom Gorom i Divčibarima. Šetnje golijskim livadama i proplancima znatno će poboljšati zdravlje svakog ko se odluči da upozna Goliju.

Mnogobrojna seoska domaćinstva tradicionalnog i rustičnog izgleda pružaju posjetiocu autentičnu sliku i doživljaj centralne Srbije, a za one koji su spremni da malo dublje upoznaju duhovnu stranu Srbije, posjete mnogobrojnim manastirima, među kojima je najznačajniji manastir Studenica, nalaze se na listi svakog avanturiste.

Prokletije9. Prokletije (Đeravica 2.656m)

Prokletije su dobile naziv po svojoj surovoj i jedinstveno divljoj neistraženoj prirodi. Ovaj planinski masiv čini prirodnu granicu između Srbije, Crne Gore i Albanije. Ovaj nesvakidašnji planinski greben bogat je kristalno čistim planinskim rijekama i jezerima i najveći je planinski sistem Evrope sa najvećim brojem glečera koji su ostavili tragove na oštim ivicama planine. Uz rječne doline koje su pravi biser ovog područja, Prokletije predstavljaju veliki izazov za mnoge profesionalne planinare i avanturiste koji se sve više i više usuđuju da upoznaju njenu divlju ljepotu. 

Doba srednjovjekovne srpske države ostavilo je najznačajnije tragove materijalne i duhovne kulture, među njima najveću vrijednost imaju manastiri Visoki Dečani i Pećka patrijaršija.

Fruska gora10. Fruška Gora (Crveni Čot 539m)

Ono što je nekada bilo ostrvo u Panonskom moru danas predstavlja dragulj Srbije. Fruška Gora je planina koja se nalazi u Vojvodini, u Sremu, dok manji dio prelazi i u Hrvatsku. Područje Fruške Gore je najveće nalazište lipe u Evropi, a u dolinama su skriveni mnogobrojni srpski manastiri. 

Obronci planina prekriveni su vinogradima čije vino uživa veliku popularnost. Autentični izgled planine i vojvođanskih ravnica učinili su da Fruška Gore ne bude samo vikend naselje već i nezaobilazna turistička destinacija za turiste koji dolaze u Srbiju, posebno Novi Sad. Pored toga, Fruška Gora je poznata i među ljubiteljima sporta, među kojima je naznačajnija manifestacija “Fruškogorski maraton”.

(nationalgeographic.rs)

Nemate pravo da postavite komentar