15
Sun, Dec

U svijetu

Kanjon Uvca nalazi se između Sjenice i Nove Varoši, između planina Javor i Zlatar.

Kanjon Uvca nalazi se između Sjenice i Nove Varoši, između planina Javor i Zlatar.

UvacUvac1Poznat je prije svega po svojim nevjerovatnim uklještenim meandrima koje je rijeka usjekla u krečnjačkim stijenama.

Meandri su nastali potapanjem kanjona 1979. godine za potrebe hidroelektrane Uvac, rječnom erozijom vertikalnog tipa. Korito rijeke nekada je bilo na većoj visini nego što je danas.

Uvac6Uvac5Zbog ubrzane vertikalne erozije, rječno korito počelo je da se spušta, ali nije bilo dovoljno vremena da se ono ispravi dejstvom vode. Tako je rijeka mogla da probije put samo kroz najmekše djelove stijena, dok su oni tvrđi ostali kakvi su bili, formirajući izuzetno duboke meandre. Meandri Uvca postoje na tri mjesta u kanjonu, a najatraktivniji se nalaze uzvodno od ušća rijeke Veljušnice, u oblasti po imenu Lopiža. Do njih je najlakše stići kolskim putem iz Sjenice.

Sa obje strane kanjona postoji nekoliko vidikovaca odakle puca odličan pogled na meandre. Okolina kanjona je uglavnom kamenita i obrasla niskom travom, sa povremenim pašnjacima i šumarcima.

Uvac4Uvac3Na desnoj obali nalazi se nekoliko manjih sela raštrkanog tipa u neposrednoj blizini meandara, kao i brdo Molitva, jedan od najboljih vidikovaca. Drugi vidikovac nalazi se u blizini Djevojačke stijene, visoke stjenovite formacije o kojoj postoji legenda da se sa nje jedna djevojka bacila zbog nesrećne ljubavi.

Osim meandara, kanjon Uvca poznat je i po tome što se u njemu gnijezdi bjeloglavi sup, jedna vrsta lešinara impozantne veličine, koja je prije dvije decenije skoro izumrla.

Na uvačkim jezerima je prije oko dvije decenije bilo samo sedam bjeloglavih supova. Onda je 1994. osnovano udruženje Fond za zaštitu ptica grabljivica "Beloglavi Sup", sa ciljem da se spriječi definitivno izumiranje ove ptice u Srbiji. Danas u kanjonu Uvca živi oko tri stotine jedinki, što predstavlja najveću koloniju bjeloglavog supa na Balkanu, i jednu od značajnijih u Evropi.