08
Thu, Dec

Speleologija

Zaposleni Porto Montenegra i klijenti ove prestižne marine prethodnog vikenda posjetili su Đalovića pećinu, najveću i najljepšu pećinu u Crnoj Gori.

Zaposleni Porto Montenegra i klijenti ove prestižne marine prethodnog vikenda posjetili su Đalovića pećinu, najveću i najljepšu pećinu u Crnoj Gori.

porto montenegrompecina djalovica

Promotivna posjeta organizovana je posredstvom agencije “Montenegro plus” iz Tivta a ekspediciju su vodili bjelopoljski speleolozi, članovi PSK Akovo, koji su obezbijedili kompletnu speleološku opremu za 15 posjetioca iz Engleske, Amerike, Kanade, Irske, Islanda, Italije, Australije i većine država regiona.

- Prije posjete pećini, speleolozi su organizovali prezentaciju “Đalovića pećine” i prikazali film o pećinama i jamama na području opštine Bijelo Polje. Posjetioci su prošli najteži dio pećine u dužini od nekoliko kilometra i tamo proveli više od četiri sata. Spustili su se u “Bunar duhova”, prešli preko nekoliko jezera od kojih je najteže “Ćuti i trpi”, sve do dvorane “Slavija”. Pored osnovnih upustava o kretanju kroz pećinu, posjetioci su saznali i kako nastaju i koji su najčešći oblici pećinskih ukrasa koje je priroda stvarala milionima godina. Ekspedicija je prošla kroz netaknutu prirodu Đalovića klisure, koja je, zbog svoje posebnosti, zaštićena kao spomenik prirode. Na kraju puta, u selu Đalovići, na obroncima Koritske visoravni, posjetioce je ljubazno dočekala i ugostila porodica Mite Đalovića, ispričao je član PSK Akovo Željko Madžgalj.