01
Fri, Jul

Najave akcija

Opština Žabljak u partnerstvu sa LTO Žabljak i Javnim preduzećem za nacionalne parkove Crne Gore – NP Durmitor organizuje 27. po redu tradicionalnu turističko-promotivnu, kulturnu i zabavno-sportsku manifestaciju „Dani planinskog cvijeća“.

Opština Žabljak u partnerstvu sa LTO Žabljak i Javnim preduzećem za nacionalne parkove Crne Gore – NP Durmitor organizuje 27. po redu tradicionalnu turističko-promotivnu, kulturnu i zabavno-sportsku manifestaciju „Dani planinskog cvijeća“.

durmitorOpština Žabljak u partnerstvu sa LTO Žabljak i Javnim preduzećem za nacionalne parkove Crne Gore – NP Durmitor organizuje 27. po redu tradicionalnu turističko-promotivnu, kulturnu i zabavno-sportsku manifestaciju „Dani planinskog cvijeća“.

U ponedjeljak, 10. jula, u 19.00 časova, u Sali SO Žabljak, Poetskim festivalom „Petrovdanski pjesnički vijenac“ - Zavičajno poetskom večeri, počinje manifestacija Dani planinskog cvijeća. Zatim su 11. jula planirana tri događaja, kao što su Dodjela nagrada durmitorski vjesnik i pjesnički matine (12. časova) i Poetsko veče pjesnika iz Crne Gore (19.30 h) u Centru za kulturu Opštine Žabljak, te u Petnjici u Narodnoj biblioteci svečanost pod nazivom „Na izvoru Vukovog jezika“, u 16.00 časova.

Centralno mjesto okupljanja svih ljubitelja prirode i NP Durmitor, u srijedu, 12. jula, biće plato na Crnom jezeru, gdje će se od 11-12 časova, održati četiri zanimljiva događaja: Izložba cvijeća (vjenci i buketi), Izložba ručnih radova (rezbarija i pleteni radovi), Izložba mlječnih proizvoda, i u 12.00 časova Vjenčanje na Crnom jezeru.

Svi ljubitelji konjičkih trka biti u prilici da uživaju tokom Sportsko rekreativnog programa na Njegovuđi u Nadmetanju u narodnim sportovima i Konjičkim trkama, 13. jula. U Centru za kulturu, u petak, 14. jula, biće otvorena Izložba karikatura „Turizam i planina“ u 19.00 časova. Takođe će svi ljubitelji planinarenja moći da učestvuju u Usponu na Bobotov kuk – Memorijal „Danilo Jauković“, 15. jula, od 8.00 časova. Istog dana, u 12 časova na obali Crnog jezera planirana je Kolonija karikature u kojoj posjetioci mogu aktivno da učestvuju (Karikaturisti: Luka Lagator, Lazo Sredanović i Darko Drljević. DOĐITE, UČESTVUJTE, CRTAJTE!). Zatim je, istoga dana, u 19.00 časova planirana projekcija dokumentarnog filma „Doktor Poš“, u Centru za kulturu.

Cilj manifestacije je promocija, očuvanje i podsticaj tradicionalnih znanja, umjeća, vještina i načina privređivanja, ali i obogaćivanje sadržaja koje durmitorski kraj nudi mnogobrojnim gostima i posjetiocima u toku ljetnje turističke sezone.

U prilogu Program Manifestacije:

PROGRAM MANIFESTACIJE

(prva nedjelja od 10-15. jula)

Datum

Vrijeme

Program

Mjesto

10.jul

19:00h

-       Poetski festival „Petrovdanski pjesnički vijenac“

-       Zavičajno poetsko veče

Sala SO Žabljak

10. jul - 31. jul

-       Izložba „Zelena gradnja“

Centar za kulturu

11. jul

12:00h

16:00h

19:30h

-       Dodjela nagrada durmitorski vjesnik i pjesnički matine

-       Svečanost na izvoru Vukovog jezika

-       Poetsko veče pjesnika iz Crne Gore

Centar za kulturu

Narodna biblioteka

Petnjica

Centar za kulturu

12.jul

11:00h

12:00h

-       Izložba cvijeća (vjenci i buketi)

-       Izložba ručnih radova (rezbarija i pleteni radovi)

-       Izložba mlječnih proizvoda

-       Vjenčanje na Crnom jezeru

NP Durmitor

Crno jezero

13.jul

11:30h

12:15h

13:00h

14:00h

14:30h

15:00h

15:30h

Sportsko rekreativni program na Njegovuđi

Nadmetanje u narodnim sportovima

-       Skok u dalj

-       Bacanje kamena sa ramena

-       Navlačenje konopca

Konjičke trke

-       Start brdsko planinskih grla

-       Start arapskih grla

-       Start rasnih grla

Uručenje nagrada pobjednicima igara u narodnim sportovima i konjičkim trkama

Njegovuđa

Mjesna kancelariji Njegovuđe

14.jul

19:00h

-       Izložba karikatura „Turizam i planina“

Centar za kulturu

15. jul

08:00h

12:00h

19:00h

-       Uspon na Bobotov kuk – Memorijal „Danilo Jauković“ (Okupljanje i kampovanje 14. jul na Šardanu)

-       Kolonija karikature (Karikaturisti: Luka Lagator, Lazo Sredanović i Darko Drljević. DOĐITE, UČESTVUJTE, CRTAJTE!)

-       Projekcija dokumentarnog filma „Doktor Poš“

NP Durmitor

Šardan

NP Durmitor

Crno jezero

Centar za kulturu

Dodatne informacije: NP Durmitor: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., 052 360 228 i LTO Žabljak: 052 361 802, 069 494 601