22
Sun, May

Najave akcija

Pred nama je vikend Idealan da se provede u planinskom ambijentu.

Pred nama je vikend Idealan da se provede u planinskom ambijentu.

komovi2Zato u nedjelju idemo na Komove koji nikog ne ostavljaju bez sjajnih utisaka. Prelijepa priroda koja okružuje ovu veličanstvenu planinu garantuje uživanje za koju god opciju da se opredjelite. Prva opcija je šetnja oko čitavog masiva Komova. Nekih 21km šetnje uz visinsku razliku od oko 650m. Za osobu prosječne kondicione spreme ova tura je laganica :) Druga opcija je takođe lijepa. Provedete dan kako vam je najmilije: šetajući po katunima, fotografišući, degustirajući domaće proizvode u Eko-katunu ili nekom domaćinstvu, izležavajući se u dubokoj ladovini... Ili prosto smiksajte sve ovo u jedan nezaboravan dan.

DATUM: 09. jul, nedjelja;
MJESTO I VRIJEME POLASKA: okupljanje na parkingu kod hotela Podgorica u 6:45, polazak u 7h.
PREVOZ:kombi/bus;
CIJENA : Ako nas bude manje od 30 cijena će za sve učesnike biti 10€, ako nas bude više onda će biti za osnovce 5€, za nezaposlene 8€ i za zaposlene 10€  
VREMENSKA PROGNOZA: sunčano, bez padavina, temperetaura oko 20 stepeni  
TEŽINA TURE: Za one koji ostaju da planduju na podkomovskim katunima, tura će biti veoma laka osim ako se ne prejedu kačamaka.

Što se tiče ture oko Komova, iako na ima uspona, oni ne podrazumijevaju drastične visinske razlike i značajan dio terena koji se prelazi relativno je ravan. Samo jednim kraćim dijelom ruta vodi preko sipara, gdje je oprez neophodan. Dužina staze 21km :)
komoviPRIJAVLJIVANJE: prvo pozivom na 067 546 586 (Darko) provjerite da li ima slobodnih mjesta, a zatim (ako ima slobodnih mjesta) uplaćujete akontaciju od 5€ i mi vas stavljamo na spisak. Poruke preko FB-a i Vibera izbjegavajte jer je moguće da ih nećemo vidjeti na vrijeme.
POTREBNO: što udobnija obuća, neka zaštita od kiše (jakna, cerada, kišobran…), jer je u planini kiša uvijek moguća bez obzira na vremensku prognozu! Ponesite vode 1,5-2 litra (imamo čak 7 izvora usput). Zaštita od sunca je obavezna (kapa, šešir, marame, lagane majice/košulje dugih rukava, krema sa višim UV faktorom). Udobna obuća – ako imate duboke cipele, obujte njih. Ako ne, gledajte da ste u jačim i komfornijim patikama. Odjeće dovoljno za presvlaku, obavezno i nešto malo toplije dugih rukava. Ponesite i nekoliko sendviča, puno slatkiša za vodiče, prostirku za izležavanje i nak kraju, baterijsku lampu jer ako se dogovorimo da pravimo puno pauza, tokom posljednjih par kilometara koji prolaze kroz šumu može nas uhvatiti mrak :) Ovo je posebno uzbudljiv dio ture :)
AKONTACIJA: 5€

ORGANIZATOR: Montenegro Phototrekking i TA Montesol Travel

PLAN TURE:

Katun Štavna (1700mnm) – prevoj ispod Vasojevickog Koma (1785mnm) – korito Ljubastice (1570mnm) – Katun Ljuban (1850mnm) – Rogamska vrela (1870mnm) – Rogamski prevoj (2110mnm) – Katun Carine (1825mnm) – katun Štavna (1700mnm).

Komovi Komovi sa visoravni Stavna07:00 Polazak iz Podgorice. Na Eko-katunu smo oko 9:30.
10:00 Polazak iz Eko-katuna Štavna (1700mnv). Počinjemo laganim usponom u trajanju od nekih 20min do prevoja ispod Vasojevičkog Koma (1785mnv). Zatim se spuštamo 30min putem koji vodi kroz šumu do korita Ljubaštice (1570mnv). Do Ljubana(1850mnv) ćemo ići lagano uzbrdo, otprilike 40min, prvo kroz šuma, a onda proplancima iznad gornje šumske granice. Pauza.
12:00 Polazak sa Ljubana. Dalje idemo stazom koja se narednih 60min blago spušta i uspinje do Rogamskih vrela (1870mnv), potočića koji izviru ispod gromade Ljevorečkog Koma. Tu ćemo napraviti i kratku pauzu jer nas od te tačke očekuje malo jači uspon po travnatom i kamenitom terenu.
13:30 Polazak ka Rogamu. Početak uspona (oko 250m visinske razlike). Na prevoju (2110mnm) smo za sat vremena. Pauza.
15:15 Polazak ka katunu Carine (1825mnm). Do katuna će nam trebati oko sat i po laganog spuštanja. Pauza na izvoru.

17:00 Polazak sa Carina ka Štavni podnožjem Vasojevićkog Koma. Kretanje pretežno ravnim terenom kroz šumu. Ovu dionicu prelazimo za 2 sata, ali uz jednu dužu i nekoliko kraćih pauza na Štavni ćemo biti do 20:00.
20:00 Polazak za Podgoricu.
22:30 Dolazak u Podgoricu.

U zavisnosti od internog dogovora satnica se može modifikovati.

NAPOMENA 1: da biste uvijek bili informsani o našim aktivnostima postanite član naše grupe na Facebook-u, a lajkujte i  stranicu.

NAPOMENA 2: Nećemo stajati u prodavnicu zato sve potrebne namirnice (min. 1,5L vode, sendviči, slatkiši, kafa i sl. ) pripremite na vrijeme.

Facebook: 2 u 1 tura: Kružna oko Komova ili šetnja po Katunima