24
Thu, Sep

Najave akcija

 

Polazak u subotu 10. juna u 7h ispred opštine Novi Beograd.

 

Polazak u subotu 10. juna u 7h ispred opštine Novi Beograd.

kanjon uca2Do 11h stižemo do Ovčarsko-kablarske klisure (Srpske Svete Gore), gdje ćemo obići manastire Vavedenje i Blagoveštenje.

Nakon toga, preko Ivanjice i Javora, polazimo ka Pešterskoj visoravni. Nakon 2.30-3h vožnje, dolazimo do Sjeničkog jezera (985 mnv), tačnije mjesta Krstac gdje ćemo se parkirati i odatle krenuti na pešačku turu do vidikovca Molitva (1.247 mnv) odakle se pruža fantastičan pogled na meandre Uvca, Peštersku visoravan, Zlatar i Javor. Staza je dužine oko 8 km, lagana je i ne zahtijeva veliki napor, a vodi pored ribarskog kampa Markova ravan gdje se možemo okrepiti.

Po povratku sa staze, odlazimo do Sjenice gde ćemo prenoćiti u privatnom smeštaju. Prije spavanja, u nekoj od kafana u centru, upriličićemo večeru po pristupačnim cijenama.

11. jun, nedjelja

kanjon uvcaUstajanje je u 06.30h. Nakon pakovanja i doručka, prevozimo se do Krstaca odakle, za one koji žele, počinje trosatna plovidba čamcem Sjeničkim jezerom. Tom prilikom, obići ćemo meandre Uvca, istražićemo Ledenu pećinu, fotografisati stijenu na kojoj se gnijezde bjeloglavi supovi i popiti piće u ribarskom kampu Markova ravan.

Oni koji ne žele da plove jezerom, mogu prošetati do ribarskog kampa, družiti se sa ribolovcima ili uživati na terasi restorana koji se tu nalazi.

Nakon povratka sa plovidbe, krećemo ka Novom Pazaru, gde ćemo obići: ostatke starog grada Rasa, manastire Sopoćani i Đurđevi stupovi, kao i Petrovu crkvu (najstariju bogomolju u Srbiji).

Put nastavljamo dolinom Ibra, gdje ćemo napraviti pauzu kod tvrđave Maglič (najočuvanije srednjevekovne tvrđave kod nas).


kanjon uvca1U Beograd stižemo u večernjim satima.

CIJENA AKCIJE: 3.500,00 DIN (30 eura)

U cijenu je uračunato:

 noćenje u privatnom smeštaju u Sjenici
 prevoz
 ulaznica za posetu rezervatu prirode Uvac
 organizacioni troškovi

NAPOMENA: doplata za vožnju čamcem je 1000 din.

Prijava uz akontaciju od 1500 din, najkasnije dve nedelje pred polazak.
Vodič akcije: Stevanović Nikola – Stefo, (MB 422 UIAA),
mob: 060/320-17-13
mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Facebook: Meandri Uvca, Molitva (1247 mnv), Pešterska visoravan, manastiri