22
Fri, Jan

Najave akcija

 

Od kada je počela priča o gradnji hidrocentrale na Morači planirali smo da posjetimo te prelijepe vodopade, jer pitanje je što će se sa njima desti ako se centrala izgradi.

 

Od kada je počela priča o gradnji hidrocentrale na Morači planirali smo da posjetimo te prelijepe vodopade, jer pitanje je što će se sa njima desti ako se centrala izgradi.

102A izgleda da hoće. Čekali smo da malo kiša napada kako bi vodopadi bili izdašniji pa je nas nekoliko prije neki dan prošetalo do tamo. Četiri vodopada sa slapovima između njih su toliko veličanstveni pa smo odlucili da i u subotu i nedjelju organizujemo tu turu jer će biti ogranicen broj ucesnika - max 50 po izletu. Zato molimo sve kojima je svejedno koji će dan vikenda ići da se prijave za subotu, a da nedjelju ostave onima koji mogu ići samo tog dana.  

Napominjemo da ovo nije tura na izvor Morače već obilazak svih atraktivnih vodopada.

NA NAŠIM TURAMA NEMA NEPOZNATIH VEĆ SAMO PRIJATELJA KOJE JOŠ NISTE UPOZNALI.


DATUM: SUBOTA 29. oktobar sa polaskom u 8h, i NEDJELJA sa polaskom u 7h (po zimskom računaju vremena koje počinje baš od nedjelje.
MJESTO I VRIJEME POLASKA: okupljanje na parkingu ispred hotela Podgorica 15 min prije polaska, tj. u subotu u 7:45h, a u nedjelju u 6:45h.
PREVOZ: kombi/bus;
CIJENA : 10€.
VREMENSKA PROGNOZA: prema trenutnoj prognozi oba dana biće sunčano sa temperaturom između 10 i 15 stepeni .
TEŽINA TURE: srednje teška, do vodopada imamo oko 8 km, isto toliko nazad jer se vraćamo istim putem. Prelazimo i visinsku razliku od oko 500m u penjanju i isto toliko u spuštanju. Prvi dio puta je asfalt, zatim makadamski put i na kraju da bi prišli vodopadima idemo šumskom kosinom bez puta. Taj poslednji dio je jako kratak ali strm i klizav pa ćemo tu biti jako obazrivi, a biće tu i vodiči da pomognu svima kojima bude trebala pomoć. Neće biti ni velike grupe pa ćemo sve to lako odraditi.

Ono što je posebno lijepo je što je oko 90% puta široko, prolazi kroz prelijepa prirodu i sela, pa je idealan za druženje tokom šetnje.
POTREBNO: Udobna obuća – ako imate duboke cipele, obujte njih. Ako ne, gledajte da ste u jačim i komfornijim patikama. Imajte na umu da ćete ih vjerovatno pristojno isprljati. Ko ima štapove neka ih ponese. Druga bitna stvar je zaštita od kiše (jakna, cerada, kišobran…) - u planini je kiša uvijek moguća, bez obzira na vremensku prognozu! Odjeće dovoljno za presvlaku, nešto toplije za predveče. Ako ste zimogrižljivi ponesite kapu i rukavice. Spakujte i nekoliko sendviča, malo slatkiša, vode 1-2 litra (imamo izvore uz put), prostirku za izležavanje i napunite baterije od fotoaparata/telefona jer ćete puno fotografisati.
AKONTACIJA: 5€
14729110 10153571100097255 5648527836325167937 nPRIJAVLJIVANJE: prvo pozivom na 067 546 586 (Darko) provjerite da li ima slobodnih mjesta, a zatim (ako ima slobodnih mjesta) uplaćujete akontaciju od 5€, i mi vas stavljamo na spisak. Poruke preko fb-a i vibera izbjegavajte jer je moguće da ih nećemo vidjeti na vrijeme.
ORGANIZATOR: Montenegro Phototrekking i TA Montesol Travel;
PLAN TURE: polazak u subotu tačno u 8h, odnosno u 7h u nedjelju ! Idemo nekih sat i po do Dragovića polja odakle počinje šetnja. Ako se bude išlo kombijem možemo stići skoro do vodopada ali bi bili uskraćeni za šetnju.
Poslije nekih 2 sata lagane šetnje dolazimo do tačke odakle nastavljamo do vodopada. Tu ostajemo nekih 2 -3 sata kako bi ih sve obišli, i zatim krećemo lagano nazad ka Dragovića polju. Polazak za PG oko 17-18h u koju stižemo do 20h.
NAPOMENA 1: Nećamo stajati u prodavnicu zato sve epotrebne namirnice pripremite dan ranije .
NAPOMENA 2: da biste uvijek bili informsani o našim aktivnostima postanite član naše grupe na Facebook-u, a lajkujte i našu stranicu.
Facebook: Vodopadi na Morači i u subotu i nedjelju