08
Thu, Dec

Aktuelno

Čovječanstvo u potrazi za životom u svemiru na raspolaganju ima sve moćnije alate, ali pojedini naučnici upozoravaju da bi takođe trebalo da budemo oprezni u vezi sa onim što želimo da otkrijemo.

Čovječanstvo u potrazi za životom u svemiru na raspolaganju ima sve moćnije alate, ali pojedini naučnici upozoravaju da bi takođe trebalo da budemo oprezni u vezi sa onim što želimo da otkrijemo.

Universe collapse imminent scientists 566151Lusijana Valkovic, astrofizičarka iz Planetarijuma Adler u Čikagu, izjavila je za NBC da bi kontakt s vanzemaljcima mogao da bude poguban za ljudsku vrstu. Ako budemo aktivno slali poruke i privlačili pažnju naprednijih civilizacija, tada je sasvim moguće da neka od njih ne bi nužno morala da ima naše interese u vidu, smatra Adlerova, a prenosi 24sata.hr.

Dodala je da bi to moglo da označi kraj čovječanstva na Zemlji, ali s druge strane, i veliki broj koristi poput poboljšanja života na našoj planeti. 

Zemlja“Ključno je to što nikako ne možemo da znamo šta će se dogoditi”, rekla je Adlerova. 

Slavni fizičar Stiven Hoking je više puta upozoravao da igramo opasnu igru pokušavajući da ostvarimo kontakt sa 'malim zelenima'. Ako postanu svjesni našeg postojanja, vrlo je vjerovatno da bi željeli da osvoje i kolonizuju naš svijet, rekao je fizičar, koji je to uporedio s dolaskom Kristofora Kolumba u Ameriku i posljedicama za stanovništvo koje je tamo živjelo. 

Džil Terter, saosnivačica SETI instituta, uvjerena je u sasvim drugačiji ishod. Ona uvjerava da će vanzemaljci koji su proputovali veliki dio galaksije biti dovoljno razvijeni da budu prijateljski raspoloženi prema nama. Ona smatra da jednostavno nema smisla da civilizacija koja je toliko starija od nas i dalje ima tehnologiju koja je fokusirana na rat. 

Ipak, Set Šostak, koji takođe radi na potrazi za vanzemaljcima, ističe da bi svaki naš odgovor vanzemaljcima izgledao kao da neandertalci imaju plan u slučaju napada vojnog vazduhoplovstva.